“DUŠAN MANGER”

Virtualno obilježavajući 150. obljetnicu rođenja Dušana Mangera (16. 11. 1870. – 18. 4. 1940.) i 70. obljetnicu Društva knjižničara u Splitu, s posebnim ponosom i zadovoljstvom obznanjujemo ime prve dobitnice Nagrade Društva knjižničara u Splitu „Dušan Manger“.

Dakle, Nagradu „Dušan Manger“ za 2020. dobiva – kolegica GORDANA MIOLIN. Čestitamo!

Obrazloženje:

Kolegica Miolin provela je svoj radni vijek od studenog 1976. do umirovljenja u kolovozu 2016. u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Istovremeno je od 1976. do danas redovna i aktivna članica Društva knjižničara u Splitu. Sudjelujući više desetljeća u radu sekcija, komisija i radnih grupa HKD-a, na brojnim stručnim domaćim i međunarodnim skupovima te radovima u stručnim publikacijama, dala je značajan doprinos knjižničarskoj struci o čemu svjedoče i dodijeljena joj zvanja – više knjižničarke (2003.) a potom i knjižničarske savjetnice (2014.). Kolegica Miolin osobito je pridonijela djelovanju Društva knjižničara u Splitu: kao članica Glavnog odbora u više mandata, tajnica te predsjednica (1994. – 1996.). Inicirajući obilježavanje pet desetljeća djelovanja Društva, u listopadu 1999., izložbom i kronologijom – Društvo knjižničara u Splitu u riječi i slici : 1949.-1999. okupila je generacije knjižničara Splitsko dalmatinske županije. Kao glavna urednica Vodiča po knjižnicama grada Splita (2008.) i članica uredništva Glasnika Društva bibliotekara Split pridonijela je razvoju nakladništva. U listopadu 2014., izložbom i katalogom Posterska izlaganja članova Društva knjižničara u Splitu (1998. – 2014.), upriličenoj u toku održavanja 39. skupštine HKD-a u Splitu, predstavila je sudjelovanje kolega na domaćim i međunarodnim (IFLA) stručnim skupovima.
Zbog svoje etičnosti i postignutih rezultata u promicanju knjižničarske struke i ugleda našega Društva kolegica Miolin uživa do danas povjerenje kolega i drugih knjižničarskih udruga.
Iako umirovljena, i dalje aktivno prati gotovo sva stručna događanja u Društvu, ne zaboravljajući pritom ni neformalna druženja s kolegama.

Nagrada – stilizirana knjiga koju je oblikovao akademski kipar Vitold Košir – kolegici Miolin bit će uručena čim epidemiološke okolnosti to dopuste.